tirsdag 12. mai 2020

Forfatterintervju med Sonja Holterman

 
 "Gå med meg" er en av bøkene jeg har lest og omtalt her i bloggen min. Jeg ble nysgjerrig på forfatteren bak boka og fikk muligheten til å intervjue henne her.
 1. Kan du si litt om deg selv og forfatterskapet ditt; hvem er forfatteren Sonja Holterman?
Jeg er fritidsforfatter. En av de mange forfatterne her i landet som jobber ved siden av å skrive bøker. Å skrive gjør jeg fordi jeg liker det og synes jeg har noe å fortelle. Jeg har egentlig ikke lyst til å skrive på heltid, er nok litt for sosial til det. Men kunne kanskje tenkte meg å jobbe halvt som journalist og bruke resten av tida på forfatterjobben. Ellers har jeg litt andre ting å drive med også; katt, hund, barn, svigerbarn og et hjem jeg holder sånn noenlunde styr på.  
 
 1. Hva synes du er annerledes med å skrive som forfatter enn som journalist?
Det å skrive som forfatter er bedre. Jeg kan finne på, dikte opp den aller beste saken, ingen fakta- eller sitatsjekk. Jeg bruker mye tid på research når jeg skriver, og i starten syntes jeg det var vanskelig å kombinere fantasi og fakta. Men nå er det den delen av skrive-prosessen jeg liker best. Den hvor jeg tenker ut og dikter.   
 
 1. "Gå med meg" er tredje bok med Ira Torgrimsson. Hva ligger bak valget om å ha en journalist som hovedkarakter i en krim, og ikke en politimann?
Jeg har selv vært krim-journalist og det gjorde det lettere for meg at Ira faktisk også er det 😊
 1. Valg av tema; Kan du si litt om dette? Hvordan fikk du inspirasjon til historien?
Alle temaene jeg har valgt å skrive om er viktige for meg. Jeg er opptatt av barn og unge, og at de skal ha det best mulig. Tror det er noe som kommer til å gå igjen i de kommende bøkene mine også. I min siste bok «Gå med meg» handler det om ungdomstida, om religion, skam og foreldres forventninger til hvordan unge bør leve livet sitt. Boka handler om et kristent ungdomsmiljø, og akkurat der fikk jeg mye gratis, i forhold til research. Jeg var selv aktiv kristen som ung, og gikk i kirka. Den delen som handler om bedehusene og gårdslivet på Jæren måtte jeg lese meg til. Det visste jeg ikke så mye om på forhånd.
 1. Hvordan jobbet du fram plottet? Og valg av gjerningsperson?
Jeg jobber mye med plottet. Mye er klart før jeg begynner å skrive, men denne gangen endret gjerningspersonen seg underveis. Jeg syntes plutselig det ble for åpenbart at den opprinnelige gjerningspersonen var den skyldige. Kan ikke si så mye mer, i tilfelle noen som leser dette, ikke har lest boka 😊
 1. Er noe inspirert fra virkelige hendelser? Egne erfaringer?
Noen scener i starten av boka har jeg selv opplevd eller sett. Det glade livet i en kristen ungdomsklubb, blant annet. Men så utarter det seg, og der stanser likheten med egne opplevelser. Jeg tror jeg hadde et uvanlig fredelig ungdomsliv.
 1. Hvor mye av deg selv har du brukt i boka?
Ellers er det venner som har sagt at de kjenner meg igjen, både i journalisten Ira og i den kristne Kristine. Og det tror jeg nok stemmer, ikke det de opplever og livene deres, men personlighetene og synspunktene minner nok litt.
 1. Om skriveprosessen: Hvordan jobbet du fram historien? Hvor lang tid brukte du på å skrive boka?
Denne boka er den jeg har brukt lengst tid på, av de tre jeg har skrevet. Jeg begynte så smått med den for seks år siden. Det har vært en humpete vei fram mot utgivelse, men når historien nå er mellom to permer synes jeg at det er verdt det. Og vel så det. Siden jeg skriver i helger og på kvelder, tar selve skrivingen lang tid. Men det å tenke ut historien gjør jeg innimellom alt annet. Men også det tok lang tid denne gangen. Jeg koste meg veldig med å tenke ut de ulike karakterene, finne ut hvem de skulle være og hvordan de skulle se ut.  
 1. Endret historien seg noe underveis?
Ja, denne historien endret seg underveis. Mye er tatt ut. Jeg fikk hjelp av redaktøren til å se at jeg egentlig skrev på to historier. Så da var det bare å fjerne den ene. Det blir nok neste bok 😊
 1. Hva slags respons har du fått fra leserne dine?
Jeg har fått så fine tilbakemeldinger fra leserne denne gangen. Boka ble lansert samtidig med at koronaen ble det, og jeg fryktet jo at ingen kom til å få vite om boka eller lese den. Men det er nå en del som har lest, og likt! Det har vært veldig godt, nå midt oppi den merkelige tida vi lever i.
 1. Til slutt: kommer det en bok nr 4? Hva med eventuelt tema og plott?
Ja, den kommer. Jeg har tatt ut en del av den opprinnelige «Gå med meg» og det blir en ny bok. Planen er at Ira må ta seg en tur til nord, Harstad, eller enda lengre nord, og skrive om skumle saker som skjer der, avslutter Sonja Holterman.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bente blir Bente

  av Dora Thorhalsdottir (2020) Bente er 49 år, er gift og har 2 voksne sønner. Hun er lei av jobben, mannen, sønnene, livet og seg selv. Sj...