torsdag 24. oktober 2019


Minibibliotek - et bibliotek i miniatyr!

Denne våren og sommeren har det dukket opp stadig flere nye kasser på en vegg eller på en stolpe med bøker i.

I Sandefjord fant jeg denne sommeren en slik bok-kasse, og gjett om jeg ble glad! (det er jo et lite eldorado for oss som er glad i bøker)

Kirsten Elisabeth Falch Muhle i "Litteratur for alle", http://kirstenmuhle.no  er den som sørget for at denne kassa kom opp på veggen inn til Bakgården i Kongensgate.
Jeg har tatt en prat med henne om denne kassa og Minibibliotek som fenomen.

Kirsten Elisabeth Falch Muhle
Fortell litt om minibiblioteket:
1. Hvor kom ideen til å henge opp et minibibliotek fra?

Ideen fikk jeg da jeg kom over en artikkel på nettet om de to gutta som lager disse minibibliotekene. De har fått økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til å lage disse kassene, for å spre dem ut i Norge og gi folk tilgang på bøker gratis. Jeg henvendte meg til dem, fikk laget kassa og levert den her på døra. Så enkelt var det!

Vi ønsket å ha en slik kasse her i dette bymiljøet vårt, vi ligger nære Solstad plass (Oppkalt etter forfatter Dag Solstad) og i tett tilknytning til Bakgården kulturarena og vårt eget "Litteratur for alle" - og da var det veldig naturlig å spørre gårdeier her om vi kunne henge opp et slikt bibliotek ved inngangen til Bakgården. Han var positiv og sa ja til det, og sånn kom biblioteket opp!

Vi fylte det med bøker vi tenkte folk kunne ha interesse av, og så begynte vi med litt ålreite bøker, slik at vi satte en standard for hva slags bøker biblioteket inneholder.

2. Hva går konseptet ut på og hva er målet med et slikt bibliotek?

Det er et ønske om å etablere små boksentraler som legger til rette for at folk kan bytte bøker, at vi kan dele bøker med hverandre, at bøker blir lett tilgjengelig! 
Målet må være å dele gode leseopplevelser og at litteraturen kan nås ut til alle - helt gratis. Gjenbruk av bøker står også sentralt, - om å støtte opp om delingsøkonomien.

3. Hvordan er utlånsordningen?

Ordningen er sånn; Kom og ta en bok - sett gjerne igjen en bok. Det er ikke sånn at man sette igjen en bok, det er ikke noe kriterie, men det hadde vært veldig fint. Vi er jo avhengig av at folk også gir en bok, for at bøkene skal sirkulere. Fram til nå har vi ikke hengt opp noen informasjon om ordningen, men det tror jeg vi skal gjøre, slik at folk lettere blir oppmerksom på minibiblioteket

4. Hvor lenge har det hengt oppe her i Bakgården og hvordan har responsen vært?

Nå har det hengt oppe siden midten april og dette går av selv! Folk kommer og låner og legger igjen bøker, til tross for at vi ikke har gått ut og annonsert noe særlig for det. Ordningen er jo bygget på tillit og nå ser vi at den tilliten finnes. Vi var jo litt spent i starten om denne ordningen vill fungere, og det viser seg at "JA" - det gjør den!

5. Hva tenker du om minibibliotek som konsept inn i framtida?

Dette er jo skikkelig fremtidsretta og veldig riktig i forhold til tiden vi er i. Vi har jo bibliotekene, dette er en forlengelse  eller utvidelsen av dem! Folk er ikke så opptatt av å eie alle bøkene de leser selv lenger, og leser du en bok - så vil du jo eie historiene mens boka gis videre til andre. Jeg synes dette er helt glimrende! Jeg tror dette har kommet for å bli - avslutter Kirsten.

Jeg har funnet en bok-skatt i minibiblioteket.


Minibiblioteket i Melsomvik - Stokke.
Les gjerne mer om minibibliotek på minibib.noIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bente blir Bente

  av Dora Thorhalsdottir (2020) Bente er 49 år, er gift og har 2 voksne sønner. Hun er lei av jobben, mannen, sønnene, livet og seg selv. Sj...