søndag 27. oktober 2019

Forfatterintervju med
Jeanne Bøe
- om "Silkekongen".

Silkekongen er hennes debut-roman og jeg ble helt betatt da jeg leste boka! Jeanne Bøe deltok på Litterær Hagefest på Løkken i Tønsberg 24.08.2019 - og der fikk jeg muligheten til å ta en prat med henne om boka.
Her er noe av det jeg snakket med henne om:

1. Først; kan du fortelle litt om deg selv og hvordan du ble forfatter?

 Svar: Vel, jeg har kun skrevet en bok, og noen har sagt man ikke er  forfatter før bok 2. Jeg har stor respekt for faget forfatter, så kanskje  jeg må vente litt med å kalle meg det. Jeg har skrevet siden jeg var liten, alt fra dikt, poesi, sangtekster, små noveller - og er annet skuespiller og dramatiker, og har skrevet utallige teaterstykker og noen filmmanus. Og feirer 25 år i år. Har satset på Ibsen-monologer og reist rundt i verden i 15 år i samarbeid bl.a. med Norske Ambassade, Sons of Norway etc Š  Er ansatt som skuespiller i www.skuda.no i Oslo.

 
2. Fortell litt om hvorfor du ønsket å skrive nettopp denne boka

 Svar: Boka ble begynt på for 10 år siden, og ble nok preget av tida jeg var i og ting jeg gjennomgikk, selv om dette ikke er en biografi. ("Skriv om det du kan" -er det noe som heter.) Jeg følte også at det var en historie jeg mente manglet litt i litteraturen - og som jeg ville lest selv hadde den kommet min vei. Jeg elsker slike historier som har et fullt liv, der mennesker blir koblet sammen med hver sin historie og agenda. Og hvordan alt flettes sammen til en historie sett fra hovedkarakteren Selda.

3. Hvor hentet du inspirasjon til historien om Selda?

Svar: Overalt på en måte. I mitt liv, i andres. Tv, dokumentarer.
Relasjoner jeg kjente til og til de jeg bare hadde hørt om fra andre. Jeg ble inspirert av Nina Hansen min redaktør, som ba meg tenke film mens jeg skrev - det var veldig nyttig for å lage sterke bilder til de forskjellige kapitlene for leserne. Inspirasjonen er også hentet fra hvordan vi mennesker klarer å reise oss igjen etter å ha falt skikkelig. Hvordan vi kjemper i dette livet, går på tryne og må reise oss igjen. Prosessen dit har inspirert meg mest i denne historien.


 
4. Fortell litt om skriveprosessen; var hele historien klar før du ført
den i pennen, eller formet historien seg underveis i prosessen?


Svar:Jeg hadde begynnelsen, ca de første 30-40 sidene, så var det historiens gang som tok over. Jeg bare skrev dit historien tok meg uten å sensurere. Det ble imidlertid en meget lang historie, som ble kortet ned nesten til halvparten - pluss en stor jobb for redaktør og meg, før vi følte vi var innafor der vi ville. Jeg kunne nok slått Knausgård 6 bind av Min Kamp, hvis jeg ble sluppet helt løs. ;)

 
5. Hvordan ble karakterene til? Hvor kommer Selda fra? Og Juster? Kjenner du dem i virkeligheten?

Svar: Selda er en god blanding av flere type kvinner, hvis det går å si det slik. Selvfølgelig kjenner jeg meg igjen i Selda. I visse situasjoner i Silkekongen, så hadde jeg reagert på akkurat samme måte som henne. Men det var viktig for meg å skille meg fra henne, noe jeg gjorde ved forskjellige karaktertrekk som er veldig ulikt meg. De andre karakterene, har kanskje en base i noen jeg kjenner, eller vet om. Noen er en blanding av personligheter - men hvem som har vært fremst i tankene mine når jeg har skrevet boka, skal nok være i en lukket skuff med lås, som bare jeg  har nøkkel til. 

  6. Hva ønsker du å formidle ved å skrive historien om Selda? Hva ønsker du at vi skal ta med oss videre etter å ha lest boka di?


Svar: At livet er lidelse, men også så mye mer. At vi mennesker er
forskjellige, men må likevel prøve å finne en måte å leve sammen på. Å møte veggen, om det er i form av noens død, kjærlighetssorg eller svik, så er det din egen oppgave å finne ut av tingene. Tilegne seg informasjon, snakke med folk, finne veien til eventuelt helbredelse og mot. Hvorfor vil du leve? Hva vil du med livet? Hvem er du? Stille spørsmål, som leseren også kan kjenne igjen og tenke over.


7. Til slutt; Kommer det en bok nummer to om Selda? ( Si JA! ;)

Pr dags dato har jeg ikke en oppfølger til Silkekongen, men jeg skrive på  en annen bok, som jeg tror vil røre ved folk på en helt annen måte enn  Silkekongen. Jeg gleder meg til å få dele den med leserne, når den kommer ut. Men det er nok en stund til. Film og TV manus skal skrives først, -avslutter Jeanne Bøe.


Her leser Jeanne Bøe fra boken sin "Silkekongen" på Litterær hagefest i Tønsberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Der hvite liljer vokser

  av Jorid Mathiassen (2022)    Dette er en varm, vakker og dramatisk fortelling, fra to ulike tidsepoker - om livslang kjærlighet og brutal...