tirsdag 28. januar 2020

Forfatterintervju med Trude Teige

Forfatterintervju med

Trude Teige 19.01.2020

Søndag 19. januar var jeg så heldig å få en samtale med journalist og forfatter Trude Teige. Da var hun gjest på et bokarrangement på Sandefjord bibliotek.

Trude Teige har skrevet 10 bøker. Den siste boka "Aldri tilgi" kom ut høsten 2019. Jeg synes hun skriver veldig godt, og var nysgjerrig på forfatterskapet hennes.

Her kan du lese om noe av det vi snakket om:

Om boka "Aldri tilgi"

"Aldri tilgi" er bok nr 6 i krimserien med Kajsa Coren som hovedkarakter. Først;

Hvordan skapte du Kajsa? Hvordan ble hun til?

Jeg hadde lyst å skrive om en karakter som jeg lett kunne skrive om, og som journalist har hun både likheter og ulikheter med meg. Gjennom henne beskrives et kvinneliv med de oppturer og nedturer vi alle opplever. Jeg ville ha en helt vanlig kvinne som vi alle kan kjenne oss igjen i. Og det tror jeg er litt av grunnen til at serien med Kajsa er blitt så populær.
Kajsa ligner mye på meg og andre kvinnelige journalister jeg kjenner. Og så er hun litt tøffere enn meg!

Boka handler om seksuell trakassering og er inspirert av #Metoo sakene som gikk i Norge. Hvor mye er fiksjon og hvor mye er hentet fra virkelige hendelser?

Jeg har brukt mye fra virkelig hendelser, både fra egne og andres erfaringer. Og jeg har gjort masse Research, og det har gjort et enormt inntrykk på meg å se hvordan slike opplevelser har forringet kvinners livskvalitet. Sakene jeg beskriver i boka er inspirert av sanne historier.

Flere separate saker flettes sammen i boka - hvordan jobbet du fram plottet? 
Det er jo vanskelig å svare på, for da røper man jo det leserne lurer på.
I bøkene mine er det alltid to parallelle historier. "Aldri tilgi" er en historie om noe som har skjedd på en gård i Asker, og noe som skjer i nåtid på denne gården, og så skjer det noe i et mediehus og i politikken. Og etter hvert som boka går fram så oppstår det noen sånne treffpunkter mellom de to ulike historiene. Etter hvert forstår du at hendelsene på denne gården går i fortid og i nåtid og har en link til en justisminister og en nyhetsredaktør som er beskylt for Metoo-overgrep.

Hva ønsker du at vi lesere skal sitte igjen med etter å ha lest boka? Hva ønsker du å fortelle?

Jeg håper at det jeg skriver om skaper refleksjon. I denne boka ønsket jeg å belyse hvordan mannsdominerte ledelseskulturer, uten kvinner i for eksempel ledelsen, kan føre til en kultur som gjør det nesten umulig for kvinner å varsle. Jeg ville belyse disse mannsstrukturene, disse gutteklubbene, hvordan de, når de har makt, gjør det vanskelig for kvinner i arbeidslivet.


Om forfatterskapet ditt

Du har så langt skrevet 10 bøker. Hva ligger bak ønske om å være forfatter og skrive bøker?

Som forfatter gjør jeg akkurat det samme som jeg gjorde som journalist. Jeg finner historier som gjør inntrykk på meg og jeg retter et kritisk søkelys mot det norske samfunnet. Jeg driver i grunn mye med samfunnskritikk, og det er likt med å være politisk journalist. Hele mitt liv  har vært å fortelle historier og jeg tar opp temaer jeg ønsker å belyse og si noe om.

Hvordan er en vanlig dag på jobb for forfatteren Trude Teige?

Ved siden av å skrive så har jeg jo en god del konferanseledelse, debattledelse m.m. og 25% av tiden er jeg bare journalist. Jeg har mange ulike oppdrag og så skriver jeg alltid på flere bøker samtidig, så det er full fart hele tiden. Jeg har liksom aldri fri.

Hva slags tilbakemeldinger får du underveis i skriveprosessen og når vet du at du er ferdig?

Jeg har en fast redaktør og jeg får jo først og fremst tilbakemeldinger derfra. Og av og til får jeg tilbakemeldinger fra  mannen min og barna mine. Jeg er såpass tilbakeholden at ingen får lese før jeg nesten har gjort ferdig et førsteutkast, før jeg føler at jeg er inne på noe.  Og jeg drar inn redaktøren min når jeg er usikker. Det er en pågående prosess. Og jeg vet jeg er ferdig når redaktøren min sier det, rett og slett!

Hvor mye av deg selv bruker du i bøkene dine?

Det starter jo alltid med at journalisten Trude Teige tenner på et eller annet tema, og jeg bruker jo meg selv. Ryggmargsrefleksen forteller at dette temaet er viktig å belyse og det som er så fint med krimmen er at du kan sette ting på spissen. Og da blir det veldig tydelig. Det jeg er nysgjerrig på som forfatter og som kjennetegner mine bøker er at jeg ønsker er å forstå hvordan noen ender opp med å begå store kriminelle handlinger.

Hva med ny bok - hva blir tema?

Det kommer en ny bok til høsten. Jeg kan ikke røpe noe om den annet en å si at det er noe jeg ikke har gjort før. Det er en frittstående bok, og handler også om krim.

Hva slags respons får du fra leserne dine?

Jeg får veldig masse respons fra leserne mine og det er veldig gøy! Spesielt etter boka "Mormor danset i regnet" Hver uke traff jeg folk på gata, på Facebook og andre steder som fortalte meg hvor sterkt inntrykk boka hadde gjort på dem.
Leserne mine gir meg tilbakemeldinger på at det de først og fremst liker er det som er nedtonet, at det kan foregå ekle ting i ditt eget nabolag, hos din nærmeste nabo. At det kan skje ting rundt oss der vi bor. Og den tanken er skummel!

Avslutningsvis: Du er president i Rivertonklubben. kan du si litt om klubben og president-vervet der?


Rivertonklubben er en sosial interesseklubb for norske krimforfattere, med nå 130 medlemmer. Målet med klubben er  å profilere norsk krimlitteratur, mest gjennom bøker,  men også film og radio. Det er en arena der man kan diskutere og utveksle erfaringer med bokbransjen, med forlagsbransjen, hvordan det fungerer med bokhandlerbransjen, med utenlandssalg osv. Klubben er med på å ivareta krimforfatterens interesser. Vi har 2 medlemsmøter i året, der vi ofte har foredrag, folk som kommer og snakker om aktuelle temaer som vi er opptatt av. Vi har et styre, som jeg er leder for, som tar seg av fortløpende saker som måtte dukke opp.
 Det viktigste vi gjør er at vi deler ut Rivertonprisen, som er en høythengende pris. Vi har en frittstående  jury, som jobber fram kandidater til denne prisen.


Den forrige lederen, Tom Egeland, var med å moderniserte Rivertonklubben, og  nå tenker jeg på de tingene som kan ta denne klubben videre. Vi hjelper hverandre, støtter hverandre og utveksler erfaringer.
Og som president blir mang valgt for 2 år av gangen og man sitter maks 6 år, avslutter Trude Teige.


---
Takk
for praten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bente blir Bente

  av Dora Thorhalsdottir (2020) Bente er 49 år, er gift og har 2 voksne sønner. Hun er lei av jobben, mannen, sønnene, livet og seg selv. Sj...