søndag 26. januar 2020

De uskyldige

De uskyldige
av Kristine T.G. Hardeberg

I fjor debuterte  Kristine T.G. Hardeberg
som forfatter med denne boka.

Jeg hørte henne på både på Larvik- og Stavern Litteraturfestival i juni og på Litterær hagefest på Løkken i Tønsberg i august.

Dette er en roman om livsvalg og tilhørighet, familie og hemmeligheter.

Forlaget skriver om boka:

Sandra, en kvinne i 30-årene, har et sterkt behov for å finne faren sin. En sommerdag i 1995 legger hun ut på en reise fra en liten bygd på Vestlandet til Firenze i Italia, byen som er hennes eneste spor. Jakten på faren skal vise seg å avsløre sjokkerende hemmeligheter om ikke bare ham, men begge foreldrene. Under buegangene i Europas aller første barnehjem opplever hun hvordan historie og nåtid henger sammen.

Parallelt med Sandras historie følger vi også Teresa, en oppvakt jente i frigjøringskrigens Italia. Hennes største drøm er å få en utdannelse, men 1859 er året hvor store omveltninger skjer, både i landet og i Teresas liv. Muligheter og begrensninger går hånd i hånd, og følgene blir skjebnesvangre for henne - og for Sandra.
 
Jeg likte boka veldig godt fordi:

Dette er en bok som vokser seg bare sterkere og sterkere!  
Det er to historier som går parallelt - der fortid og nåtid møtes mot slutten av boka. 
Hovedpersonen i boka er Teresa. Teresa er en ung jente som ønsker mer enn noe annet å få en utdannelse, noe som slett ikke var en selvfølge på denne tiden. Vi følger henne gjennom flere år, og underveis ble jeg veldig engasjert og emosjonell på hennes vegne.

Sentralt i boka står Innocenti-barnehjemmet. Det var Europas første barnehjem, som tok vare på uskyldige små barn. Forsiden på boka er et bilde hentet fra dette barnehjemmet. Og tittelen på boka henvises til disse barna.

Hjemme i Norge i nåtid følger vi Sandra. Sandra leter etter faren sin, som hun aldri har møtt. Hennes søken fører henne til Firenze. Og den avslører sjokkerende hemmeligheter om både moren og faren sin. På Innocenti-barnehjemmet forstår Sandra hvordan historien til barnehjemmet henger sammen med nåtid.

Denne boka er sterk, smertefull og varm. Og helt umulig å ikke la seg påvirke av. Forfatteren har et fint språk og gode karakter-skildringer.
Håper du vil lese boka! Den fortjener å bli lest.
God fornøyelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Der hvite liljer vokser

  av Jorid Mathiassen (2022)    Dette er en varm, vakker og dramatisk fortelling, fra to ulike tidsepoker - om livslang kjærlighet og brutal...